dissabte, 22 de novembre del 2008

Inmersió tecnològica


El Passat dimecres 19 de novembre al diari AVUI va sortir un article que fa referència a les TIC a les escoles i m'ha semblat molt adient poder comentar-lo al fotolog.


Doncs bé aquest article ens parla de la inmersió tecnològica a les escoles, concretament centrant-se en l'escola Jacint Verdaguer de Sant Sadurní D'Anoia, centre que aquest any 2008 ha guanyat el premi d'educació de Catalunya.


És un centre on han substituït les pissarres clàsiques per les pissarres digitals, a partir de 5é de primària tots els alumnes disposen d'un ordenador portàtil, en lloc de llibres de text, treballen amb materials didàctics digitals.


L'article defensa aquest estil d'ensenyament-aprenentage explicant tota una sèrie d'avantatges del suport digitals, algunes de les quals són:

- Permet recuperar i emmagatzemar amb més facilitat el treball realitzat( treball guardat a l'ordenador)

-incorpora sistemes de correcció i avaluació automàtica

-l'aprenentage és produeix d'una manera més ràpida

- El professor es pot dedicar a la tecnología dolça és a dir ( dedicar més temps a aquells alumnes que presenten més dificultats a l'hora d'assolir els aprenentatges)


També ens cita textualment que "l'apricació de les TIC a l'ensenyament, no produeix una millora de resultat si no s'acompanya d'un plantejament pedagògic que trebqui amb els esquemes tradicionals d'ensenyament-aprenentatge que aposti decididament per la interactivitat i que faci l'alumne protagonista actiu d'aquest procès". I diu també " no hem ensenyat mai informàtica, l'aprenem a utilitzar a travès de les altres àrees".


El temps lectiu d'aquest centre està organitzat de manera que un 50% del temps es destina al treball cooperatiu dins de l'aula, un 25% al treball sistemàtic i l'altre 25% a les competències bàsiques.


Ja per acabar, també ens parla dels docents que entren a formar part d'aquest centre i ens diu que reben una informació específica adequada a la proposta educativa del centre.


Per tant si tingués de donar una opinió personal d'aquesta proposta educativa impulsada per aquest centre, seria del tot positiva ja que estem al segle XXI, on les TIC són importantissimes i per sort les tenim al nostre abast sent així perquè no podem obtar per innovar en elles i utilitzar-les i no per el contrari seguir educant amb uns mètodes que considero igual de vàlids però són eines que ja s'empraven en l'educació del s XIX si el món avança, l'educació i els mètodes d'aquesta també estan obligats a fer-ho.